Robiłam tę turecką lemoniadę przez całe lato po przywiezieniu przepisu z wakacji – smakuje wyśmienicie.

Przepis, który przywiozłam z wakacji na turecką lemoniadę, z pewnością zadowoli każde podniebienie.

Ten pyszny i orzeźwiający napój, bogaty w witaminę C, idealnie nadaje się do gaszenia pragnienia. Nawet w mroźne zimowe dni może okazać się nieoceniony, gdy dopadnie Cię przeziębienie, i będzie świetnym dodatkiem do świątecznego stołu. Jestem przekonana, że dzieci również go polubią!

W Turcji istnieje wiele sposobów na przygotowanie lemoniady, ale ta prosta metoda, którą wybrałam, jest naprawdę efektowna i łatwa w przygotowaniu. Koniecznie musisz jej spróbować!

Oto potrzebne składniki:

  • 2 cytryny
  • 1 pomarańcza
  • 2 litry wody
  • 160-200g cukru lub miodu

Instrukcje przygotowania:

Rozpuść cukier w wodzie. Umyj cytryny i pomarańczę, następnie zetrzyj ich skórkę.

Dodaj skórkę do wody z cukrem. Wyciśnij sok z cytrusów i dodaj go do wody.

Wlej mieszankę do butelki i wstrząśnij.

Przelej przez sito do dzbanka, przykryj i pozostaw w lodówce na kilka godzin lub całą noc.

Smacznego życzy autorka przepisu!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!