Dzięki tym dietetycznym naleśnikom z cukinii, smukła talia bez obaw o przybieranie na wadze.

Cukinia, tania i wszechstronna, sprawdza się znakomicie w kuchni. Jej subtelny smak pozwala na tworzenie z niej zarówno wyrafinowanych dań, jak i prostych przekąsek.

Jest idealna zarówno na surowo, jak i w postaci smażonej, gotowanej, duszonej czy pieczonej. Szczególnie atrakcyjnym elementem jest jej kwiat, który znajduje zastosowanie w gastronomii, na przykład jako smażony kwiat cukinii, stanowiący wykwintny dodatek do potraw.

Jednocześnie cukinia jest pomocna w diecie odchudzającej, oferując niskokaloryczność, lekkość i uczucie sytości. Szczególnie wartościowa jest młoda cukinia, mierząca 15-20 cm, bogata w witaminy (C, K, PP, B1, beta-karoten) i minerały (potas, żelazo, magnez).

Naleśniki z cukinii to doskonała propozycja na wykorzystanie tego warzywa. Niskotłuszczowe i uniwersalne, doskonale nadają się zarówno do słodkich, jak i słonych nadzień.

Przygotowuje się je z:

  • 1-1,5 szklanki mąki (pszennej lub mieszanki, np. orkiszowej, gryczanej, owsianej),
  • pęczka ziół (pietruszka, koperek),
  • 800 g młodej, lekko dojrzałej cukinii,
  • 2 jajek wielkości M,
  • 1 szklanki mleka (1,5-2% tłuszczu),
  • 2 łyżek oleju rzepakowego,
  • soli.

Cukinię należy umyć, zetrzeć, a zieleninę posiekać.

Jajka ubić z solą, dodać mleko, przesianą mąkę i mieszać do uzyskania gładkiego ciasta.

Do masy dodać cukinię, zioła i olej, wymieszać. Ciasto smażyć na beztłuszczowej patelni na złoty kolor.

Naleśniki można podawać w różnych wariantach, przechowywać w lodówce i odgrzewać.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!